Skip links

Firewall

Firewall 24/7 beschermd tegen cyberaanvallen

Een firewall is een netwerk security apparaat dat inkomend en uitgaand netwerkverkeer bewaakt en bepaalt welk verkeer wordt toegestaan of geblokkeerd op basis van een gedefinieerde set security regels.

Firewalls vormen al meer dan 25 jaar de eerste verdedigingslinie binnen netwerk security.

Ze vormen een barrière tussen beveiligde en beheerde interne netwerken die kunnen worden vertrouwd en niet-vertrouwde externe netwerken, zoals het internet.

Een firewall kan hardware, software of beide zijn.

Hoe werkt een firewall?

In een notendop, firewalls inspecteren al het inkomende en uitgaande verkeer. Ze bewaken en loggen verkeer om een overzicht te geven van succesvolle en niet-succesvolle aanvallen en hebben ook alarmen die je waarschuwen voor vermoedelijke inbreuken. Maar hoe onderscheiden firewalls vertrouwd van niet-vertrouwd verkeer? Het heeft allemaal te maken met de informatie die ze overbrengen.

Om te begrijpen hoe firewalls werken, is het belangrijk te weten hoe gegevens zich op internet verplaatsen. Gegevens reizen in pakketten (of “datapakketten”), dit zijn fragmenten van gegevens die aan elkaar zijn gekoppeld om een grotere hoeveelheid inhoud te vormen. Deze datapakketten reizen van apparaat naar apparaat (vaak via meerdere routers en servers).

Een veelgebruikte firewall, ook wel pakket filterende firewall genoemd, zal de belangrijkste informatie in deze pakketten (namelijk de header en de payload) ontleden voordat deze in het netwerk wordt toegelaten. Firewalls weten waarnaar ze moeten zoeken in deze pakketten op basis van een vooraf gedefinieerde set regels. Deze regels helpen hen om goed (vertrouwd) van slecht (niet-vertrouwd) verkeer te onderscheiden.

Firewalls kunnen ook in verschillende delen van je infrastructuur worden geïnstalleerd, inclusief delen van je netwerk, cloud en eindpunten zoals je computers. En ze zijn overal te vinden: van het antivirusprogramma van de routers en van je organisatie tot je thuiscomputer. Maar wat een firewall uiteindelijk in algemene zin doet, blijft hetzelfde: een firewall beschermt een netwerk door potentieel kwaadaardig verkeer uit te filteren en geautoriseerd verkeer toe te laten. Het is gewoon hoe ze dit doen, verschilt van het ene type firewall tot het andere.