Skip links

Gijzelvirussen

Een Amerikaans bedrijf biedt gratis software aan die gijzelvirussen tegenhoudt voordat ze kwaad kunnen doen.

Als het gaat om beveiliging van computers en internet, is ransomware met afstand het dominerende onderwerp geweest in het afgelopen jaar: het soort virussen dat je bestanden onbruikbaar maakt en geld vraagt om dat ongedaan te maken. Bedrijven werden getroffen, kerken, scholen, ziekenhuizen, politiebureaus en gemeentehuizen – om maar te zwijgen van gewone burgers. Over andere soorten virussen hoorde je bijna niet meer. Het werd een serieus, veelbesproken dilemma of je wel of niet moest betalen voor de ontsleuteling van je dierbare foto’s.

Remedie

Nu heeft het Amerikaanse antivirusbedrijf Cybereason een programmaatje gemaakt, RansomFree, dat ransomware tegenhoudt op het moment dat het met zijn kwalijke werk begint. RansomFree herkent versleutelingsprocessen en waarschuwt als die beginnen.

Versleutelen of encryptie kan je ook bewust wíllen, bijvoorbeeld om je pc of smartphone te beveiligen tegen diefstal. Dan kan de dief niet bij de bestanden komen zonder een wachtwoord. Daarom geeft Ransomfree de keus: moet dit proces doorgaan of moet het stoppen? In het laatste geval probeert RansomFree ook een eventueel gijzelvirus te verwijderen. Onderstaande video geeft een duidelijk idee van wat er dan gebeurt. Maar eerst kun je zien wat een gijzelvirus doet als het niet wordt tegengehouden.